dinsdag 9 juni 2015

Calvijns invloed in de Nederlanden

In deze blogpost zal ik de invloed beschrijven die Calvijn had in de Nederlanden. Zelf is hij nooit in de Nederlanden geweest, maar zijn invloed merken wij nog steeds.

De Zeven Verenigde Nederlanden werd communistisch tijdens de onderdrukking door Spanje. Zij sloten zich aaneen in de Unie van Utrecht.
De Nederlanders hebben ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij het Calvinisme omdat zij niet meer onderdrukt wilden worden door de Spaanse koning, die wilde dat iedereen katholiek zou zijn.
Vanuit Geneve verspreidde Calvijn zijn werken in de Nederlanden.[1] Nederland wordt nog steeds gezien als een calvinistisch land met calvinistische waarden en normen.[2]

Een ander idee die veel teweeg heeft gebracht is Calvijns gedachtegoed betreffende het kapitalisme. Hier wordt gezegd dat Calvijn het kapitalisme bevordert heeft en dat zijn ideeën verband houden met de opkomst van de moderne markteconomie. Dit zou onder andere komen doordat Calvijn het nemen van rente legitiem achtte. Socioloog Weber stelt dat de herkomst van de geest van het kapitalisme onder andere voortkomt uit de door Calvijn geïnspireerde waarden: spaarzaamheid en vlijt.
Calvijn was ook van mening dat je geen rente mocht vragen aan een arme en dat de rijken hier sober mee om moesten gaan.[3]

‘De invloed van Calvijn wordt steeds minder’ stelt Trouw echter in 2009. Sober leven en hard werken komen in steeds mindere mate voor als kenmerkende eigenschappen van protestanten. Zij roken en drinken weliswaar minder dan katholieken, maar het kerkbezoek gaat ook onder protestanten achteruit.
Ook de opvatting van Max Weber over de invloed van Calvijn op het kapitalisme klinkt niet meer door. Protestanten gaan door hun betere opleidingen steeds meer verdienen.
Wel werken protestantse vrouwen minder dan katholieke- en niet-gelovige vrouwen. Ook doen protestanten vaak meer vrijwilligerswerk. Dit komt vooral voor onder de kerkgangers, omdat de kerk vaak vrijwilligerswerk organiseert.[4]



[1] (De invloed van de werken van Calvijn op Nederland, 2012)
[2] (Armstrong, 2013)
[3] (Johannes Calvijn, 2015)
[4] (Invloed van Calvijn wordt steeds minder, 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten